2010-03-23 18:33:16• hírek • MTI

Steiant és Csekét támadta az ellenzék

Elutasította a román parlament kedden azokat az egyszerű indítványokat, amelyeket az ellenzéki pártok terjesztettek elő Mihai Seitan munkaügyi és Cseke Attila egészségügyi miniszter ellen.

Az "egyszerű indítvány" (motiune simpla) nem azonos a "bizalmatlansági indítvánnyal" (motiune de cenzura). Ez utóbbit csak a kormány egésze - és nem egyes tagjai - ellen lehet benyújtani. Az egyszerű indítvány viszont csak arról szól, hogy a kezdeményező vitát javasol a parlamentben egy adott kérdésről, ezt szavazás zárja, de a voksolás eredményének nincs közjogi következménye, legfeljebb politikai üzenete. 

A Mihai Seitan munkaügyi miniszter ellen benyújtott indítványt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) közösen nyújtotta be. Az aláírók azt nehezményezik, hogy a miniszter pártja, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) olyan intézkedéseket hoz, amelyek "elnyelik" a béreket és nyugdíjakat, felszámolják a munkahelyeket. A képviselők közül 121 szavazott az indítvány ellen, 100 mellette voksolt, 6 tartózkodott.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő Cseke Attila ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztett elő egyszerű indítványt. Ellene 124-en, mellette 95-en voksoltak, heten tartózkodtak. Az RMDSZ-es miniszter felszólalásában leszögezte: az indítvány, bár neki címezték, nem neki szól, sokkal inkább elődei munkáját kritizálja. "Csak annyiban tekintem magaménak az indítványt, amennyiben minden kormánytag felelős az előző kormányok által hozott döntésekért, és ezt a felelősséget vállalom" - mondta, emlékeztetve, hogy mindössze három hónapja tölti be a miniszteri tisztséget. 

Az egészségügy mai helyzetével kapcsolatosan felidézte: bár jogos volt az orvosok két évvel ezelőtti 40 százalékos fizetésemelése, a lépésnek nem volt kellő pénzügyi háttere, és így a kórházak tartozásai hatalmasra duzzadtak. "Az indítványban most azt kérik, hogy kezdjük el a regionális kórházak építését, miközben a rendszerben nincs pénz, és a költségvetést nem a mostani miniszter állította össze. Engem támadnak, amiért nincs meghatározott biztosítási alapcsomag, amiért nincs informatizált rendszer, nincs egészségügyi kártya" - mondta a tárcavezető, aki szerint ezeket az intézkedéseket rég meg lehetett és meg kellett volna hozni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: